Снимка Булфото, архив Отпадането на специалната закрила, която прави по-трудно уволняването

...
Снимка Булфото, архив Отпадането на специалната закрила, която прави по-трудно уволняването
Коментари Харесай

Петков: Хората с увреждания сами поискаха да ги съкращават по-лесно

Снимка Булфото, списък

 Отпадането на специфичната протекция, която прави по-трудно уволняването на хора с увреждания, е поискано от самите организации, представляващи тази група хора. Това е било и предпочитание на 52% от работодателите в България, интервюирани от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това сподели общественият министър Бисер Петков в утринния блок на „ Нова телевизия ”, пробвайки се да аргументира предлагането на държавното управление да се вкарат наложителни квоти за наемане на хора в неравностойно състояние в частните компании, само че също по този начин да се улесни уволнението на тези хора, написа economic.bg.

Според Петков въвеждането на квотите ще компенсира по-лесното освобождение от работа на хората с увреждания. 

При несъблюдение на квотите компанията ще би трябвало всеки месец да внася 30% от размера на минималната заплата за всеки ненает човек с увреждания, без значение дали има искащи за позицията. Фондът ще се назовава „ Заетост на хората с увреждания ”. Комбинацията от това компаниите да са задължени да наемат хора с увреждания, само че и да могат по-лесно да ги уволняват, в случай че се наложи, съгласно обществения министър ще докара до растеж в заетостта им.

Министърът акцентира, че препоръчаните законодателни промени са в унисон както с настоящи европейски практики, по този начин и с към този момент въведени сходни регулации в Закона за държавния чиновник.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР